De hele dag door creatief proberen zijn zonder planning, is als pingpongen met 10 balletjes tegelijk.


Veel mensen vinden structuur vies. Vooral mensen die het woord creativiteit in hun LinkedIn profiel hebben staan, durven al eens scherp uit te halen richting structuur en proces. Ik snap dat wel. Als je creatief ingesteld bent, wil je met rust gelaten worden in je creatie en wil je de volle vrijheid krijgen over wat je doet, waar je dat doet, met wie, wanneer en hoe. Structuur en proces introduceren lijkt die vrijheid in één hap weg te slokken.

Doch zal af en toe een enkele, zeer productieve creatieveling toegeven dat hij zijn succes te danken heeft aan structuur (buiten talent, inventiviteit en doorzettingsvermogen uiteraard ;-)). Structuur zorgt juist voor vrijheid. 

Hoe dan?

Zonder structuur dreigen je creatieve inspanningen uit te monden in half afgewerkte producten waar niemand op zit te wachten of waar mensen lang geleden op zaten te wachten en nu niet meer. Tenzij je creatief bent als doel op zich, lijkt dit geen goede aanpak.
Als je wilt leven van je creativiteit, kan je maar beter productief zijn en zaken maken die (ook) geld in het laatje brengen. Immers, een basisinkomen is noodzakelijk om je vrijheid te behouden, anders word je gevangene van je financiële stress. Stress en creativiteit, ik weet niet of er onderzoek naar gedaan is, maar het lijkt geen goed huwelijk.

De hele dag door creatief zijn, tja...
Door aangepaste structuur in je werk aan te brengen, creëer je momenten waarin je vrij en creatief aan de slag kan. Ik heb nog niemand ontmoet die me toefluisterde dat hij de hele dag door creatief is. Je plant creatieve momenten in op die tijdstippen van de dag waarvan je (uit ervaring) weet dat je op je best bent, fris en monter, geïnspireerd en actief. Deze tijdstippen zijn zeer persoonlijk en dus verschillend van individu tot individu. Daarnaast creëer je de juiste omstandigheden, zoals bijvoorbeeld muziekje op de achtergrond, koffie binnen reukafstand, je favoriete pen in de aanslag, ... of ga je naar een plek waar je geïnspireerd kan werken, zoals een hoektafeltje in een bruin café zonder bekend volk of een picknicktafel met zicht op een boom waarvan je de scheve stam nooit eerder had opgemerkt.

Ik impac, jij impact!
De hele dag door creatief proberen zijn zonder planning, is als pingpongen met tien balletjes tegelijk, je krijgt er uiteindelijk geen één onder controle. Planning en structuur aanbrengen daarentegen, laten je toe gericht te werken en productief te zijn, waardoor je impact toeneemt. En is dat niet uiteindelijk wat elke creatieve mens wilt: impact?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten