Wat ga je NIET doen in 2014?

Het nieuwe jaar start morgen. Traditiegetrouw kruipen veel mensen in de pen of in gedachten om de voornemens voor het nieuwe jaar vast te leggen, de éne wat meer bewust dan de andere.
Daar is niets mis mee, meer nog, dat is prima!

Zo las ik dat veel mensen zich voornemen om in 2014 minder tijd op sociale media door te brengen en wat meer IRL met mensen bezig te zijn. Mooi! Op hetzelfde moment zag ik dit in een tijdschrift:


Tja.
Als deze jaarlijks terugkomende voornemens telkens mislukken, wat komt er dan van het voornemen tot minder sociale media gebruik?

Hoe komt het toch dat die voornemens wegsmelten als sneeuw voor de zon, éénmaal we terug enkele weken het nieuwe jaar ingedoken zijn? 

Gebrek aan aandacht?
De oudejaarsperiode is bij uitstek een periode van bezinning en stilstaan bij wat geweest is en wat gaat komen. We putten daaruit de energie om nieuwe plannen in beweging te zetten. Echter na een tijd zijn we gewoon terug aan het werk en beperkt plannen zicht terug tot het dagelijkse werk. Om van je voornemens echt een succes te maken, zullen we dus meer aandacht aan de dag moeten leggen.

Teveel voornemens?
Als ik rond me heen kijk, merk ik dat veel mensen veel voornemens hebben. Dat is tof en getuigt van positieve energie tot verandering. Het nadeel is dat de energie gestoken wordt in het bedenken en vormgeven van al die voornemens, zodat er minder energie overblijft om de voornemens echt waar te maken. Energievoorraad is beperkt en moet goed beheerd worden. Daarom is het beter je te focussen op één goed voornemen, dan er vijf tegelijkertijd te willen oppakken.

Waarom?
Waarom staat dat voornemen op je lijstje? Vertrekt het vanuit een werkelijke innerlijke motivatie of denk je dat het zo hoort? Als de redenen niet van diep in jezelf komen, dan wordt het een pak moeilijker om je voornemen te realiseren. Zo merk je dat mensen die gediagnosticeerd worden met hoge kans op suikerziekte plots wel die taart kunnen laten staan. De echte motivatie en reden is duidelijk. Dat is vaak niet zo voor de voornemens die we maken, omdat er geen echte reden tot verandering is, of omdat de reden toch niet zo zwaar weegt of omdat we de echte reden niet helder op het netvlies hebben. Het helder maken van waarom je dat voornemen wilt realiseren, helpt je al een heel eind op weg.

Waarom niet?
Even belangrijk als weten waarom je een voornemen hebt, is te weten wat je niet zal doen. Vaak worden voornemens ondergesneeuwd onder een teveel aan dagelijkse beslommeringen, teveel verschillende prioriteiten, teveel ja zeggen op alles en nog wat. Als je echt verandering wilt brengen, zal je keuzes moeten maken. Niet enkel in het aantal voornemens, maar ook in de  andere dingen die je dagelijks op automatische piloot doet. Sta stil bij wat je doet en zeg nee tegen die zaken die je niet wilt doen. Maak het jezelf niet moeilijk: lijst op wat je in 2014 niet wilt doen en maak het zichtbaar. Hang daarbij je briefje met wat je wel wilt doen in 2014. Die combinatie regelmatig met aandacht bekijken en toepassen, haalt je voornemen misschien voor eens en voor altijd van het voornemenslijstje... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten