Wat succesvolle mensen weten over het weekend … en wat jij ook gewoon kan doen.



Plannen, veel mensen huiveren ervoor.
Het zou elke spontaniteit uit je leven wegnemen, wat saai is en dat willen we toch echt niet zijn. Zou het echter wel eens omgekeerd kunnen zijn, dat als je niet voldoende de dingen inplant die je graag wilt doen, je nergens aan toekomt, maar wat ligt rond te hangen en te rommelen en oersaai wordt…

In ieder geval heeft Laura Vanderkam een boek geschreven over wat succesvolle mensen in het weekend doen en dat is hun weekend plannen waardoor ze het best gebruik maken van hun beperkte vrije tijd. We zetten de voornaamste manieren om meer controle te krijgen over je weekend even op een rijtje (vrij vertaald uit Business Insider):

Maak bewuste keuzes.

Het is een valkuil, maar zo gemakkelijk om je weekend op de sofa door te brengen, televisie kijkend, surfend op het internet, converserend op sociale media, maar dit soort routines zal juist je beperkte vrije uren opslorpen. Kies daarom zelf op voorhand hoe je je tijd zal doorbrengen in het weekend.

Maak afspraken met jezelf en houd je eraan.

Ook al is het iets kleins als een boek lezen. Wil je daar eindelijk tijd voor maken, plan het dan in, schrijf het op je kalender en leg je boek klaar op een zichtbare plek. Als dat het éne ding is dat je echt wilt doen dit weekend, zorg er dan voor dat je ermee start en stel het dus niet uit tot in de namiddag, want dan is de kans reëel dat je er niet meer aan toekomt.
Het gevaar als je geen concrete afspraak maakt met jezelf is dat je twijfel zaait bij jezelf. Zal ik nu een boek lezen of straks? Of muziek beluisteren? Of gaan wandelen? Voor je het weet is er een uur voorbij waarin je getwijfeld en gerommeld hebt, een uur leesgenot down the drain. Heb je echt geen zin om te lezen, ook al was dat je plan, maak dan de bewuste keuze en afspraak met jezelf iets anders te doen waar je wel zin in hebt. Dan blijft het leuk.

Plannen maakt je gelukkiger.

Het is gebleken uit onderzoek: het plannen van een vakantie maakt je gelukkiger dan de vakantie zelf. De verwachting van iets bepaalt een deel van ons geluk, want als we uitkijken naar iets leuks, dan ervaren we dezelfde vreugde als dat we het echt meemaken. Als je dus je weekends goed inplant, ontluikt dat ook een gevoel van welbevinden en dat alleen is al een goede reden om ermee te starten, toch?

Plan 3 tot 5 ankers voor het weekend, maar plan niet elke uur in.

Stel dat je 3 zaken plant die 3 uur in beslag nemen, dan heb je 9 uur ingepland van de 36 uur dat je wakker bent, nog altijd maar een deel van je waakzame weekend en dus is er nog veel tijd over voor de zogezegde spontaniteit en het rondhangen op de sofa.

Maak een lijst van je droombezigheden en je vindt er zeker die je elke dag kan doen.

Als je wacht met een lijstje maken tot net voor je weekend start, dan riskeer je een onmogelijke lijst van bezigheden te creëren, omdat je ineens alles wilt doen. Je bruist immers van de plannen en het enthousiasme. Het gevaar ervan is dat je gefrustreerd geraakt, omdat het onmogelijk is dat allemaal in één weekend waar te maken. Zorg er daarom voor dat je gaandeweg een lijstje met je droombezigheden opstelt. Meer en meer mensen werken met een zogenaamde 'Bucket List' met bijvoorbeeld 100 dingen die je nog wilt doen voor je sterft. Sommige zaken die je daar neerpent, zul je niet zomaar in het weekend kunnen doen, zoals de piramides van Egypte opzoeken (hoewel ;-)), maar er zullen evenveel zaken op staan die je wel voor je volgende weekend eens kan inplannen, zoals een picnic organiseren met je vrienden in het park. Plan het dan ook meteen in!

Sluit geen activiteiten uit die je al in jaren niet meer gedaan hebt.

Heb je bezigheden die je al heel lang niet meer beoefend hebt, sinds je jeugdjaren bijvoorbeeld, zoals een instrument bespelen, tennissen, tekeningen maken of zingen, dan kan je deze ook (terug) deel laten uitmaken van je weekend. Wat je als kind graag deed, zegt veel over waar je hart ligt en dus is het belangrijk ook daarnaar op zoek te gaan bij het maken van je lijstje.

Ochtenden in het weekend zijn goede momenten voor jezelf.

Een ochtend in het weekend is snel om als je niet oplet. Het is echter het uitgelezen moment om wat tijd voor jezelf te nemen. Doe je iets intensiefs als je voorbereiden voor een marathon, dan is vroeg opstaan een goede optie, want dan breekt het de hele dag niet en kan je samen met je gezin nog leuke dingen gaan doen nadien.

Creëer kleine gewoonten om nieuwe tradities in je familie te brengen.

Gelukkige gezinnen hebben vaak een weekendactiviteit waar iedereen van houdt maar die niemand elke keer moet inplannen. Dat kan een gezamenlijke filmavond zijn of samen pannenkoeken bakken. Wat je ook doet, maak er een ritueel van en dan worden het snel tradities, waar iedereen naar uitkijkt en met tevredenheid op terugkijkt.


Plan een aantal uren down time in en schakel je telefoon uit.

Als je dit niet specifiek inplant, heb je het risico dat je jezelf nooit eens ontkoppelt van de dagelijkse stroom en snelheid. Sommige mensen nemen elk weekend een moment voor een dutje, steevast een half uurtje na de maaltijd. Anderen gaan op zondagnamiddag met een boek voor de haard zitten, terwijl de kinderen naar de jeugdbeweging zijn. Wat het ook is dat je wilt doen om tot rust te komen, plan die momenten in en maak ook hier een gewoonte van.

Maak plannen voor zondagavond, zodat je niet onnodig al met je werkweek in gedachten zit.

Zelfs als je je job graag doet, kan het gebeuren dat je al zit na te denken of te piekeren over je werkweek en zo verlies je kostbare tijd en energie, die je aan iets leukers kan besteden.
Als je tijdens die uren op zondagavond iets plant, dan voorkom je dit en verlengt het ook je weekend nog even.

Limiteer zoveel mogelijk de noodzakelijke karweien in het weekend.

Natuurlijk is er altijd wel wat te doen in het weekend, zeker als je voltijds werkt, maar toch is het belangrijk deze bewust tot een minimum te herleiden. Bewust is het belangrijke woord hier. Zorg er vooral voor dat ze niet centraal in je weekend staan, want voor je het weet vullen ze het grootste deel van je beschikbare tijd. Probeer een aantal van die klussen in de week te doen. Strijken kan je ook terwijl je televisie kijkt, de was doen kan ook al op donderdagavond of tijdens een thuiswerkdag.
Als dat niet mogelijk is, plan dan enkele korte momenten in tijdens het weekend om je werk klaar te krijgen, zoals een uurtje strijken tussen het eten en je filmavond. Door korte momenten in te plannen, zorg je ervoor dat je de taken sneller uitvoert.

Ga enkele uren helemaal offline.

Tegenwoordig zijn we altijd en overal bereikbaar en wordt er ook veel flexibiliteit verwacht in het beantwoorden van mails voor het werk of even iets afwerken tijdens het weekend. Zorg er toch voor dat je tijdens het weekend echt totaal tot rust kan komen door al je toestellen naar bed te sturen. Gun ze ook een beetje rust. Ook tips als het afzetten van je mailteller, waardoor je inkomende mails ziet zonder je mailbox open te doen, kunnen hierbij helpen.

Als je 80 jaar oud wordt, heb je 4160 weekends in totaal, dus verspil er geen.

Een vierduizendtal weekends in totaal, dat is niet eens zoveel. Wees je er bewust van. Dat wil niet zeggen dat je echt alles uit je weekend MOET halen, want dan wordt dat weer een doel op zich en zorgt het ook weer voor stress en ontevredenheid, omdat je gewoon niet alles kan doen. Wat wel belangrijk is, is je bewust te zijn van die mooie en beperkte tijd en er iets moois van te maken. Voor de éne kan dat rust zijn en bewust bezig zijn met de kinderen, voor de andere kan dat een drang naar meer creativiteit zijn en voor nog een ander hulp bieden aan anderen of een combinatie ervan.

Moet je dit nu allemaal doen? Nee, dat kies je zelf. Zoek naar wat je aanspreekt en wat je wilt veranderen en concentreer je daarop, dan zal je al snel verandering merken.

Vanderkam, de auteur van het boek zegt verder nog:
"Wat de meest succesvolle mensen weten over weekends is dat het leven zich niet enkel afspeelt in de toekomst. Het wacht niet op een dag waarop we minder moe of minder druk zijn."

Bàng, dus start dit weekend en doe iets.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten