Waarom Time Management je verwijdert van je doel.

Time Management vs Time Leadership

Vaak wordt Management vergeleken met Leiderschap. Zo is er de bekende quote van Peter Drucker die zegt: "Management is doing things right; leadership is doing the right things". 

Hoe zou dat zijn met Time Management versus Time Leadership, vroeg ik me af. Time Management is natuurlijk een breed begrip, waarin ook soms Time Leadership of Personal Leadership inzichten verwerkt zijn. Soms is Time Management echter puur focus op efficiëntie en dan spreek je ook van 'doing things right': sneller en efficiënter werken, meer gedaan krijgen binnen dezelfde tijd.

Als je je puur op efficiëntie richt ga je je e-mails, social media updates, post, meetings, informatie, gesprekken, projecten in je agenda proppen en methodes toepassen die je meer van dat doen gedaan krijgen in dezelfde tijdsspanne.In dit geval spreek je letterlijk van een 'PUSH' in je agenda. Je gaat wel wat schrappen, je gaat taken delegeren en je gaat je tijd efficiënter organiseren, allemaal nuttige zaken, maar je blijft met een lange actielijst zitten, die doorheen de dag slinkt en tegelijk weer aangroeit. Er lijkt geen einde aan te komen. 

Bij Time Leadership ga je naar een 'PULL' strategie, je kiest en trekt als het ware een aantal activiteiten uit het totaal aan zaken die je kan of moet ondernemen. Time Leadership gaat over het maken van de juiste keuzes en het toepassen van methodes die je effectief houden of productiever maken in tijden van continue verandering, digitalisering en overvloed aan informatie. Je maakt een keuze in functie van wat je wilt verwezenlijken in je werk of leven, je definieert hoe die toekomst eruit moet zien en gaat die vormgeven doorheen je dagelijkse beslissingen. Beslis je om alles aan te pakken en nergens nee op te zeggen, dan ga je er veel langer over doen om je doel te bereiken of er zelfs helemaal niet geraken. In zo'n geval verwijdert Time Management je zelfs van je doel. Dan doe je wat je kan doen. Je doet veel en je doet het snel, maar je voelt je vaak nog onvoldaan.  Maak je de keuze te focussen op die activiteiten die je echt richting je doel brengen, en laat je de andere zaken (even) los, dan maak je keuzes die je doel beter helpen verwezenlijken. Dan doe je waar je voor kiest. Dat vergt echter de kunst los te laten (kiezen is niet verliezen) en de kunst vertrouwen te hebben dat je de goede keuzes maakt. 

De keuze maken tussen activiteiten in je agenda 'pushen' of enkele activiteiten uit de overvloed 'pullen' is beslissen waar je voor gaat: 'Do what you can' of 'Do what you choose for'. Aan jou de keuze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten