Tijd...uren, minuten, seconden, te weinig...druk, druk, druk.

Vorige vrijdag ging de maandelijks Twunch (Twitter netwerk lunch) van de Straffe Madammen door bij Telenet in Mechelen. Een straffe Twunch, dat was het zeker. Meer dan 60 mensen hadden zich ingeschreven voor deze veelbelovende Twunch, die de verwachtingen ook meer dan ingelost heeft. Alleen spijtig dat zoveel mensen om verschillende redenen last-minute moesten afzeggen, want er is zo weinig tijd in een dag en zo'n Twunch moet in de meeste gevallen al snel het onderspit delven in de concurrentiestrijd met dringende en belangrijke zaken.

Ik hou me professioneel bezig met het verhogen van productiviteit. Wanneer ik zeg dat ik Time Coach ben, zie ik vaak iets in de ogen van mijn gesprekspartner dat lijkt op onderstaande foto. 

Tijd...uren, minuten, seconden, te weinig...druk, druk, druk.

Bij het begrip 'tijd' denken mensen immers spontaan aan uren en minuten en het 'te weinig ervan' in een dag. Ik ga niet beweren dat dit niet zo is of voelt, maar er is meer dan tijd zien als een absoluut getal. 

Neem nu deze Twunch. Die neemt 2 tot 3 uur van je tijd in beslag, dat is waar, maar die geeft je minstens het dubbele van die geïnvesteerde tijd terug in de vorm van extra energie, inzichten, ideeën en contacten. Alleen is dat niet meetbaar, en de absolute tijd die we er doorbrengen des te meer.

Toegegeven, deze Twunch overtrof alle voorgaande in energieniveau (en de vorige Twunches waren ook al zo goed). Al bij het binnenkomen van de ruimte bij Telenet zinderde er wat. Toen de dames van Telenet ons vervoegden, ging de energie pas echt de hoogte in, via persoonlijke getuigenissen van Martine Tempels en Ann Caluwaerts, langs anekdotes door het voltallige (vrouwelijke gedeelte van het) directieteam tot de apotheose in de gedaante van Sandra Porter. Deze dame is de mama van John Porter, huidige CEO van Telenet, was voorheen een actieve feministe en momenteel doceert en verspreidt ze transformerend leiderschap. 

"Leadership does not come to you just because you are smart - it is a skill" was één van haar vele mooie uitspraken vrijdagmiddag.


Dit geldt ook voor leiding nemen over je tijd. Het komt niet zomaar vanzelf aanwaaien. Er bestaat geen echte shortcut voor. Het is een levenslang te beoefenen vaardigheid, één van keuzes maken en de overtuiging hebben dat tijd meer is dan seconden tellen, dat productiviteit meer is dan efficiëntie en ook te maken heeft met consequent plannen, blijven kiezen en gebruik maken van jouw persoonlijke energie en die van anderen.

Daarvoor is heel veel zelfkennis nodig, een grote overtuiging, ijzersterke discipline en een vermogen tot samenkomen en samenwerken. Soms lukt het ons en soms ook weer niet, maar als je die cocktail telkens beter leert maken en drinken, kan je vaker genieten van de vele cocktails aan invloeden en inspiratie op Twunches en andere bijeenkomsten. Ik blijf in ieder geval oefenen, want de uurtjes doorgebracht op zo'n Twunch zijn meer dan de moeite waard!Dank aan Elke Jeurissen, Martine Tempels, Ann Caluwaerts, Claudia Poels, Birgit Conix, Sandra Porter en John Porter voor deze energieke Twunch. Voor meer info: www.straffemadammen.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten