Hoe omgaan met al die apps?Het zijn er veel. Al die applicaties en dan ook nog eens al die websites die iets speciaals doen of kunnen. Het is fantastisch zonder meer, wat we deze dagen kunnen met technologie, maar het laadt ons bakje nog voller dan vol. Hoe kunnen we genieten van een aantal voordelen en toch niet verdrinken in het grote bad van de apps?

Bezint eer ge begint.
Elke dag zie je wel meerdere applicaties en websites de revue passeren. Spring niet meteen op elke nieuwe app, tenzij je er professioneel mee bezig bent en het van belang is dat je bij de 'early adopters' bent. Je kan beter afwachten wat die early adopters ermee doen en als het echt goed is, zal het wel vanzelf boven water en in je aandacht komen. Als je toch al vroeg geïnteresseerd bent, dan kan je er best de reviews eens goed op nalezen en even surfen op het internet naar wat erover gezegd wordt. Zijn er vrienden die enthousiast zijn over de app, dan is dat mooi meegenomen: die ken je immers goed en dan kan je gemakkelijker oordelen of die app ook voor jou waardevol kan zijn of niet.

Probeer de app eens uit.
Soms heb je een app opgeladen waar je vervolgens niet meer naar omkijkt. Heb je er zo een aantal staan? Overweeg ze meteen de prullenbak in te gooien, tenzij je om een goede reden zo lang gewacht hebt voor het eerste gebruik. 
Probeer best een app meteen even uit. Neem er je tijd voor maar ook weer niet te lang. Evalueer snel genoeg of iets de moeite waard is. Merk je na 1 minuut al dat het ding niet naar behoren werkt of de reclame je als fijn zand in de ogen waait, beslis dan meteen die boel uit je gezichtsveld te smashen.

Evalueer en beslis.
Er zijn gelukkig slechts enkele mogelijkheden:

  • de app is fantastisch goed: je houdt het en geeft er meteen een speciaal plekje voor op je tablet of smartphone
  • de app heeft potentieel, maar je weet het nog niet goed: 'let it be' zongen The Beatles eens, niet wetende dat we dat nog vaak zouden zingen in het digitale tijdperk. Laat het dus even rusten.
  • de app is barslecht: smash, game, set en match - over en out ermee, verban het ding naar het eeuwige veld der probeersels


Continu evalueren.
Het spijt me te zeggen dat er geen éénmalige oplossing is om met apps om te gaan. Het is een continu evalueren en herbekijken. Je kan dat inplannen, maar vanochtend las ik dat een mens zo'n kwart van zijn leven wacht op iets of iemand. Een kwart van je leven! (ik geloof het eigenlijk niet). In iedere geval, het klopt dat we vaak wachttijd hebben: in de file, voor de microgolf, bij de tandarts, aan de kassa, voor de lift.... tijd genoeg dus om regelmatig eens je apps te evalueren.

Bedenk bij de evaluatie of je een bepaalde app

  • meer wilt gebruiken dan nu: plaats die wat prominenter op je beginscherm en overweeg zeker de updates/upgrades 
  • niet meer wilt gebruiken: smash out
  • in het twijfelbakje wilt leggen: als je blijft twijfelen over bepaalde apps, categoriseer die dan in een apart vakje "On the way out". Je geeft de app als het ware nog een kans, maar als het niet lukt binnen de volgende 3 maanden, dan smash je die er alsnog uit. Intussen is de app uit je gezichtsveld en als het echt nog enig potentieel zou hebben, zal je het ten gepaste tijde wel terug opscharrelen.

Doch vergeet bovenal niet te genieten van je game !
Geen opmerkingen:

Een reactie posten